Pravdepodobnosť výpadku IT bude blízka nule

Už v základoch tvoríme infraštruktúru, ktorá je odolná voči výpadkom. Veríme, že ak je niečo dobre navrhnuté, kvalitne implementované s použitím správnej technológie a pravidelnou údržbou, vieme sa skutočne priblížiť k nulovému výpadku.

Snom každého manažéra alebo CEO je mať vo firme IT, o ktorom nevie. Poskytuje tichú podporu celej firme, zvyšuje efektivitu procesov, ale neupozorňuje na seba niekoľkokrát týždenne výpadkami. Problém je, že takto to funguje len v ideálnom svete. Spoločnosť eGroup Solutions preto prišla s konceptom Zero Downtime, ktorý hľadá odpovede ako dosiahnuť počet výpadkov k číslu blížiacemu sa nule.

Na konci IT infraštruktúry je vždy biznis

Je predvianočný čas a v špedičnom sklade potravinárskeho výrobcu stojí odstavených niekoľko desiatok kamiónov. Vypadol expedičný systém a logistika netuší, ktorý tovar má, v akom počte a kam ho odoslať. Vďaka zásahu expertov trvala celá situácia asi iba štyri hodiny. No slovenský výrobca cukroviniek vyčíslil škody na 16-tisíc eur. Za výpadkom stála najčastejšia príčina – ľudská chyba.

Podľa Mariána Benka, predsedu predstavenstva spoločnosti eGroup Solutions, je však najhorším dopadom strata dobrého mena, ktoré sa vyčísluje len ťažko. Je ale presvedčený, že takéto scenáre sa dajú eliminovať takmer na nulu.

Ako sa krotí IT

Prvá otázka, ktorú by si mal položiť každý CEO je, či vie ako veľmi je závislý od IT služieb a či má jeho IT oddelenie veci naozaj pod kontrolou: zmapovanú IT infraštruktúru, jej komponenty, ich zapojenie a vzájomné vzťahy.


Prečítajte si viac v článku Forbes

Ak sa chcete dozvedieť viac, napíšte nám na sales@egroup.sk